De wijknamen De Weerwolf en Wernaar

      Reacties uitgeschakeld voor De wijknamen De Weerwolf en Wernaar

In samenwerking met oudhouten.nl heb ik een compact artikel geschreven over diverse wijknamen in de gemeente Houten. Vandaag deel 1 over De Weerwolf en Wernaar.

De Weerwolf

Deze wijknaam gaat terug op een stuk grond dat lag aan het noordelijk begin van de Lobbendijk. Voor de huidige tijd waarin we leven is dit nu het noordelijk stuk land van tuin architectuurpark Makeblijde gelegen tegen de Lobbendijk aan.

De Weerwolfgraaf is de watergang die dwars door de wijk De Weerwolf, gedeelte De Hoeven loopt. Langs de Tiendhoeve, Kaashoeve. Onder de brug van de Schuilhoeve door tot aan de Boterhoeve. Deze watergang die tot in de jaren ‘70 van twintigste eeuw midden in de weilanden lag, heeft in de jaren ‘50 van die eeuw zijn naam heeft gekregen.

Wernaar

Deze wijknaam gaat terug op verschillende stukken grond ten oosten van de wijk, gedeelte De Gildes. Dus op het huidige gebied van de Kruisboog. Verschillende percelen zijn in de helft van de zestiende eeuw eigendom van De Duitse Orde. In 1979 bij het geven van de wijknamen in Houten-Noord, heeft men ook gedacht om de wijk Wernaar de naam Zuiderland te geven. Dit is het uiteindelijk niet geworden.

Men twijfelde toen ook omdat de naam Wernaar misschien verward kon worden met het Duitse ‘wer da’ wat de betekenis heeft van ‘wie is daar’. De Duitse Orde had meerdere percelen in eigendom met de naam ‘Wernaer’.  Bron: hisgis.nl, Ad van Ooststroom.

Heb je nog vragen over namen of andere historische zaken met betrekking tot namen in de gemeente Houten. Bezoek mijn website: http://www.houtensehodoniemen.nl/ of bezoek en volg mij op Twitter @houtenseh.

Sander van Scherpenzeel
Straatnaamonderzoeker in de gemeente Houten