De vondst van een Romeinse villa in Houten

      Reacties uitgeschakeld voor De vondst van een Romeinse villa in Houten

De vondst van Romeinse resten in 1950 in Houten, was voor burgemeester Haefkens aanleiding om ook elders in de gemeente onderzoek te doen. In Tull en ’t Waal werd daarbij een heel weiland onderzocht. Maar ondanks verschillende vondsten, bleven resten van nederzettingen buiten beeld.

In 1957 kwam daar verandering in toen rond de Pleinkerk riolering werd aangelegd. Daar werd het fundament van een stenen Romeinse villa opgegraven. In het maandblad Oud-Utrecht nr 4 lezen we het verslag van Burgemeester Haefkens uit eerste hand.

Steeds koesterden wij daarbij de hoop, dat er toch eindelijk eens iets belangrijkers zou worden gevonden, wat meer aanwijzing zou geven omtrent de bewoning van deze streek door de Romeinen, te meer waar er tussen Wijk bij Duurstede en Vechten nog zo weinig bekend is”, schrijft Haefkens.

Tufstenen muur

Bij de werkzaamheden in de winter van 1956/1957 werd in eerste instantie een tufstenen muur gevonden, die was gefundeerd op zandsteen. In de muur zaten Romeinse resten verwerkt. De Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek concludeerde dat het ging om een muur ter afsluiting van het kerkterrein en dat die van latere datum was.

Op 22 januari 1957 gebeurde het dan toch. “Ongeveer 20 meter ten westen van de toren der hervormde kerk werd nu een veel dieper gefundeerde, op een onderlaag van Grauwacke Schiefen van tufsteen gebouwd muurwerk aangegraven. En de gedachte was, nu hebben we het.”

Fundering Romeinse villa

En inderdaad werd er een Romeinse fundering opgegraven van 25 meter lengte. Een basis van zandsteen van 62—73 cm breed, met daarop een muur van tufsteen met een breedte van ongeveer 55 cm. Ook werden paalgaten aangetroffen van een eerder houten gebouw.

Belangrijke vondsten zijn beschilderd pleisterwerk, een klein olielampje met stempel COMUNI, een ronde broche, scherven van fraai bewerkt zeer vroeg inheems aardewerk, een vierkante houten waterput en ook nog een gedeelte van een menselijk geraamte.

Zeker is echter dat we hier te doen hebben met een Romeins gebouw, wat voor de wetenschap al van groot belang is”, meldt de Houtense burgervader in het artikel.