Paep Jan van Houten

      Reacties uitgeschakeld voor Paep Jan van Houten

In het jaar 1580 was het afgelopen met de uitoefening in het openbaar van het katholieke geloof. De nieuwe machthebbers die zich hadden vrijgevochten van de Spanjaarden, maakten er een eind aan.

Het was niet helemaal een onlogische actie. Zoals al eerder hier werd beschreven was er in Maartensdijk een priester die er een bordeel op na hield en had de pastor van Vinkeveen, alias de grote God van Vinkeveen, in een dronken bui de vrouw van de predikant verkracht.

Toch had de bevolking van Houten niet veel zin om ineens een ander geloof aan te nemen. Het hebben van een ander geloof dan de Staat voorschreef was dankzij de Unie van Utrecht (1579) niet verboden. Maar het gezamenlijk de godsdienstoefening uitvoeren wel.

Jan Aartsz van Schaik (Paep Jan van Houten)

Op het moment dat dit allemaal speelde was Jan Aartsz van Schaik pastor in Houten. Op 24 januari 1596 wordt hij zijn kerk uitgezet en neemt predikant Abraham Jansz van Diepenbroeck de kerk in Houten over.

Jan van Schayk verhuist naar Utrecht en blijft bij zijn voormalige parochianen in Houten tot zijn dood in 1609 betrokken. Daarnaast stond Van Schayk enige tijd bij de Tolsteegpoort in Utrecht. Dat was poort die de uitgang naar o.a. Houten was.

Bij de poort predikte hij aan passerende Houtenaren hel en verdoemenis wanneer ze naar de Hervormde kerkdienst zouden gaan. Ook riep hij inwoners van Houten op, om de mensen die ze toch naar de protestantse kerk zagen gaan, te beschimpen.

Hij had succes, want in 1606 klaagde de Houtense predikant Floris Gerritse van Ens over het weinige aantal kerkgangers.