De Heren van de Geer

      Reacties uitgeschakeld voor De Heren van de Geer

Wanneer de laatste Romeinen zich aan het begin van de vijfde eeuw terugtrekken, volgen de Franken al snel. De Houtense regio liep daarna behoorlijk leeg en enkele boerengemeenschappen blijven over.

Bewoningscontinuïteit is aangetoond bij de Heidetuin (Loerik 2). Maar we weten ook uit archeologisch onderzoek dat in de buurt van de Fresiatuin en Dahliatuin (Loerik 5) vanaf 475 voor Chr. bewoning op gang kwam. En we weten dat in Tiellandt vanaf 550 voor Chr. bewoning was. Ongetwijfeld is er nog veel meer dat we niet weten.

Vroege adel in Wijk bij Duurstede

Om meer te weten te komen uit die tijd maken we een uitstapje naar Wijk bij Duurstede. Bij opgravingen in De Geer zijn grafvondsten gevonden van belangrijke mensen. Zo is er een goudschat opgegraven uit het begin van de 6e eeuw. Dit was een grafvondst die een  belangrijke positie weerspiegelt, is te lezen in Museum Dorestad. En inderdaad een eenvoudige boer in die tijd zal niet over veel goud hebben beschikt, laat staan massaal in de grond hebben gestopt bij een begrafenis.

De Heren van De Geer

In het museum wordt gesproken over de Heren van De Geer. Het waren leden van een lokale familie die een groter gebied beheersten. Deze lokale adel zou een impuls hebben gegeven aan het ontstaan van de handelslocatie Dorestad. Maar het is onbekend of deze personen Franken, Friezen of inheemsen waren.


Wanneer we nadenken over het ‘grotere gebied’, ligt het voor het hand om te denken dat dit hetzelfde gebied is dat later de landstreek Dorestad betrof. De Heren van de Geer woonden in het noorden van Dorestad en in het zuiden woonde andere adel, zoals later muntmeester Madelinus. Langbroek was een hoogveenmoeras en is pas na 1122 ontgonnen. Blijft over het Kromme Rijngebied, dat ook al populair was bij de Eburonen, Bataven, Romeinen en Franken.

Het is helemaal niet vreemd om te veronderstellen dat vanaf het begin van de 5e eeuw (en misschien al eerder), de heren van De Geer de dienst uitmaakten in ’t Goy en mogelijk delen van Houten. Later is deze landstreek Dorestad overgegaan in het gouw Opgooi. Het Houtens niemandsland zal niet lang hebben bestaan.

Tip: De Friezen
Dit boek van Luit van der Tuuk gaat over de vroegste geschiedenis van het kustgebied. De Noormannen, Romeinen en de Franken noemden het kustgebied boven de Rijn Frisia. De invloed van de Friezen strekte zich uit tot aan Wijk bij Duurstede.  Oorspronkelijke bronnen en beschikbare archeologische gegevens vormen het beeld van een volk van kooplieden en vrachtvaarders, maar ook van de Friese opstand, koning Radbod en Bonifatius.
Bekijk op bol.com