De wipwatermolen van Kasteel Heemstede

      Reacties uitgeschakeld voor De wipwatermolen van Kasteel Heemstede

In 1680 koopt Diederick van Veldhuysen kasteel Heemstede. Hij is een rijk man die tevens in de Staten van Utrecht een belangrijke positie inneemt.

Van Veldhuysen laat de bestaande tuinen rond het huis Heemstede moderniseren en uitbreiden. Rond het jaar 1700 zijn de tuinen een gewilde attractie voor de adel. Tot uit het buitenland reizen welvarende personen naar Houten om te genieten van de tuinen. Ook kunstenaars gaan volledig los op de pracht en praal die de steenrijke van Veldhuysen heeft gerealiseerd.

Om de tuinen van water te voorzien en tevens de fonteinen in de vijvers te laten spuiten, worden er twee wipwatermolens geplaatst. Op een schilderij dat in het bezit is van het Rijksmuseum is deze molen terug te zien. De molens blijken echter fantasie te zijn. Sporen zijn niet teruggevonden.

Op bovenstaande afbeelding zien we de tuin tussen het kasteel en de huidige Heemsteedseweg in zuidwestelijke richting. Het betreft een tuin van 160 meter diep.

Aan de andere kant van Heemstede was de tuin met oprijlaan 1800 meter lang, tot aan de huidige Utrechtseweg nabij de voetbalvelden van SV Houten.

Gefantaseerde zonnestand

Wat direct opvalt is dat de zon van rechts komt. Dat zien we aan de korte schaduwen van de personen en aan de witte vlakken op de stapelwolken. In feite zegt de kunstenaar dat de zon hoog aan de Noordwestelijke hemel staat. Daar dit onmogelijk is, kunnen we er vanuit gaan dat de personen en bewolking gefantaseerd zijn.

Meer artikelen over Heemstede

Het Stichtse Landsiraad
In januari 2020 is er een nieuw boek verschenen over Kasteel Heemstede. Het boek draagt de titel: ‘Het Stichtse Landsiraad’ en bevat 224 pagina’s.
Bekijk en bestel op Bol.com