Hoge boetes voor langzame schapen

      Reacties uitgeschakeld voor Hoge boetes voor langzame schapen

In 2001 brandde de schapenschuur aan de Waalseweg af. Het was de laatste herinnering aan de schapen die 150 jaar geleden door de huidige gemeente Houten trokken.

In het tijdschrift “Het Kromme Rijngebied” van de Historische Kring ‘Tussen Rijn en Lek’ staat dit keer een interessant en gedetailleerd artikel over de achtergrond van de schapentrek in de 19e eeuw. Vooral de mest van de schapen was interessant. Die werd gebruikt voor de tabaksteelt in Nijkerk en Amersfoort.

Het artikel laat een foto zien van een van de laatste schaapskuddes die in 1910 door de gemeente trok. Ook vertelt auteur W. Thoomes over een regeling in de gemeente Schonauwen (1838).

Schapen moesten bewegen tijdens de trek. Ze moesten minimaal een ‘uur gaans‘ (5 kilometer) binnen 2,5 uur hebben afgelegd. Deed de kudde dit niet, dan betekende dit een boete van 50 cent per schaap. Met een kudde van 200 schapen, dus al 100 gulden boete. Een fors bedrag voor die tijd.

Wilt u dit soort artikelen lezen? Dan maak ik graag reclame voor de Historische Kring ‘Tussen Rijn en Lek‘. Ik heb behalve mijn lidmaatschap geen enkele band, maar wel dezelfde geschiedenisinteresse.

Lid worden, € 25,- per jaar.