Roofmoord in Houten (1920)

      Reacties uitgeschakeld voor Roofmoord in Houten (1920)

65 jaar was Gijsbertje Ottevanger, weduwe van F Wilbrink. Ze woonde langs de weg van Houten naar Utrecht. Ongeveer op de plek waar nu de voetbalvelden van SV Houten zijn gelegen. Nog een week en dan zou ze verhuizen naar Montfoort om bij haar zoon in te trekken. Zover kwam het echter niet.

Weduwe Wilbrink had een varken verkocht en ouderdomsrente ontvangen. Totaal zo’n 500 gulden. Kennelijk was dit niet onopgemerkt gebleven.

In de vroege avond van vrijdag 12 november 1920 werd ze overvallen in haar huis. Met een bijl werd de bejaarde vrouw bewusteloos geslagen. Zo hard dat de bijl van de steel afbrak. Daarna werd het huis doorzocht. De vrouw kwam bij en vluchtte de weg op, achtervolgd door haar agressor volgde een worsteling en werd ze gedood. De volgende ochtend werd ze gevonden in een sloot door de “melkslijter”.

Het is een heftig verhaal in Dagblad Het Centrum van 15 november 1920. Duidelijk dat in het rustige Houten ook vroeger een en ander gebeurde.

Direct na de melding toog burgemeester Waller met een dorpsbewoner naar de plaats delict. “Hóewel het gelaat van de vrouw geheel onkenbaar en met bloed en slijk besmeurd was; kwamen zij spoedig tot de ontdekking, dat het ’t lijk van de weduwe Wilbrink was en dat hier een afschuwelijke en verschrikkelijke misdaad in het spel was”, schrijft het dagblad.

Justitie in Utrecht stuurde vervolgens rechercheurs naar Houten. Die constateerden dat de dader na de moord verder is gegaan met doorzoeking van het huis.

Arrestaties

Begin december 1920 werd een 45-jarige Utrechter in het kader van deze moord gearresteerd. De man had in de omgeving van Wilbrink gras gemaaid. De landbouwer had geen goed alibi en op zijn kleren waren vermoedelijk bloedvlekken aangetroffen. Bovendien bleek later het moordwapen eigendom van hem te zijn.

In februari werd er nog een persoon gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid. Na 7 maanden voorarrest werd de Utrechter vrijgelaten. Kennelijk kreeg Justitie het bewijs niet rond, want de kranten schrijven hierna niet meer over deze moord.

Meer artikelen over Oud-Wulven