Familiedrama in ’t Goy (1941)

      Reacties uitgeschakeld voor Familiedrama in ’t Goy (1941)

In 1941 was de Duitse bezetter voor de inwoners van ’t Goy niet de allergrootste angstgegner. Dorpsbewoner Adrianus de Ligt was een veel grotere schrik in het dorp. In de ochtend van 30 april 1941 kwam dit tot een triest dieptepunt.

De Ligt (59) stond in het dorp bekend als een agressief heerschap. Hij kon dagen niets zeggen, maar kon dan ineens vreselijk kwaad worden. Bij zo’n woedeaanval had hij eens alles kort en klein geslagen. Het was aanleiding om hem een tijdje op te nemen in een krankzinnigeninrichting. Na zijn behandeling kwam hij vrij, maar de dorpsbewoners bleven de man met argwaan volgen. De Ligt interesseerde zich niet voor familie en met zijn dochter Maria de Ligt-Van Galen leefde hij in onmin.

Boos

Op 30 april 1941 rond 10.00 uur mishandelde de Ligt zijn vrouw Anna Uijttewaal. Hij schopte en sloeg haar en bewerkte haar met een mes, waarna de dood intrad. De Ligt sprong op zijn fiets en reed als een wildeman rond. Uiteindelijk arriveerde hij bij zijn dochter Maria.

Nog steeds vol met woede sloeg hij in op de baby, een zuigeling van een acht maanden oud. Deze baby overleed eveneens. De moeder probeerde haar kind nog te beschermen en werd het derde slachtoffer. Doordat ze zich voor dood hield, verliet Adrianus de Ligt het huis en vertrok hij naar onbekende bestemming.

Burgemeester Los verzocht vanaf 14.15 uur om opsporing en aanhouding van De Ligt. Alle politieposten in de provincie kregen het signalement van de moordenaar en motoragenten doorkruisten een deel van de provincie.

Kroegenonderzoek

In de avond trokken agenten alle kroegen na. Daarbij troffen zij de moordenaar aan in een volkslogement in de Utrechtse Willemstraat. Met een glas bier zat De Ligt afwezig in een hoekje. De man kon zich niets herinneren. Het broodmes dat hij had gebruikt, had hij bij zich.

Zaterdag werden de twee slachtoffers begraven. In de kist lag Anna Uijttewaal met in haar armen haar kleinkind. Dochter Maria en tevens moeder van de baby overleefde het geweld.

Meer artikelen over ’t Goy