Lunetten samengesteld uit Houten en Jutphaas

      Reacties uitgeschakeld voor Lunetten samengesteld uit Houten en Jutphaas

De huidige gemeente Houten is ontstaan na samenstelling van gerechten en fusies van gemeenten. Maar Houten is ook een flink stuk grondgebied kwijtgeraakt. Het noorden van de gemeente werd op 8 oktober 1953 geannexeerd door de gemeente Utrecht.

In de jaren vijftig verwachtte Utrecht forse groei. Alle omliggende gemeenten moesten grondgebied inleveren. Jutphaas leverde het huidige Hoograven in en de gemeente Houten een merkwaardig en enigszins onhandig gevormd stuk grondgebied in het noorden. Dit was ontstaan door toevoeging van de gerechten Grote Koppel, Kleine Koppel en Maarschalkerweerd. Maar waar lagen die gerechten nu precies?

Ik heb de kaart uit 1868 via photoshop gemonteerd op de kaart van tegenwoordig, waarin dit duidelijk wordt.


Oranje = Maarschalkerweerd, grijs = Kleine Koppel en roze = Grote Koppel

Bij Maarschalkerweerd liep de noordgrens van de gemeente Houten tot aan de Kromme Rijn, waardoor De Bilt een buurgemeente was. Tevens was het westelijke deel van het bos Amelisweerd onderdeel van de gemeente Houten.

De situatie in Lunetten

Tussen de oude gerechten Maarschalkerweerd en Oud Wulven en Waijen, lag het voormalige gerecht Grote Koppel. Dit gerecht was ten oosten van de Koppeldijk gesitueerd en volgde de Oud Wulverbroekwetering, die in een oude Rijntak was gegraven. De rechtseigenaren zullen vooral bezig zijn geweest met onderhoud van deze waterweg. Hieronder een deel van dit gebied zoals het in 1868 eruit zag.


Ingezoomd op het deel van de wijk Lunetten

Leggen we de huidige kaart van de wijk Lunetten eronder dan zien we deze Oud Wulverbroekwetering in het huidige straatbeeld (Bij de straatnamen Elzas / Henegouwen / Tirol / Westfalen)  van de wijk Lunetten terug. De Furkabaan volgt ongeveer de voormalige gemeentegrens met Jutphaas.

Ook het grondgebied van Station Lunetten, dat bovenop de Oud Wulverbroekwetering is gebouwd, was tot 1953 gemeente Houten

De omgeving van de Simplonbaan in het zuiden van de wijk Lunetten was eveneens vroeger Houten. Dit viel onder het gerecht Kleine Koppel, aan de westzijde van de Koppeldijk.

Onderstaand laatste beeld toont tenslotte het Houtens gebied tot 1953 (licht rood). De rest van het huidige Lunetten viel in 1868 onder de gemeente Jutphaas en het uiterste oosten onder de gemeente Bunnik.

Meer artikelen over Maarschalkerweerd