Romeinen interesseerden zich niet voor Zuid-Nederland

      Reacties uitgeschakeld voor Romeinen interesseerden zich niet voor Zuid-Nederland

Vlak voor het begin van de jaartelling kwamen de Romeinen in ons gebied terecht. Het algemene verhaal is dat ze wilden oprukken tot de Elbe, maar niet opgewassen waren tegen de Germanen. De Romeinen trokken zich in 47 na Chr. terug tot aan de Rijn.

Toch zou de Rijn voor de Romeinen wel eens een hele andere betekenis gehad kunnen hebben, dan zomaar een toevallige rivier waar ze achter gingen schuilen.

Want wie de kaart van Nederland in de Romeinse tijd bekijkt, ziet dat de Rijn de belangrijkste rivier is die vanuit Duitsland naar Katwijk stroomt. Duitsland was een kerngebied voor de Romeinen. Hier hadden ze verschillende legioenen liggen, die tegenstand moesten bieden tegen sterke Germaanse stammen. Stammen die vele malen sterker en groter waren dan die paar Germanen uit de zanderige kuststrook van Noord en Zuid-Holland.

In het televisieprogramma “Van Rossem vertelt” op RTV Utrecht zegt Erik Graafstal, archeoloog bij de gemeente Utrecht, dat het zuiden van Nederland voor de Romeinen waarschijnlijk niet eens interessant was. “Het interesseerde ze geen moer”, zegt Graafstal. “De Rijn was een van de transportaders naar Duitsland” (Fragment op 10.50). Een ader die moest worden beschermd.

En deze visie zou wel eens een juiste kunnen zijn. Moeras was er namelijk in overvloed ten zuiden van de Rijn. Als je toch een rivier had moeten uitzoeken om achter te schuilen, dan was de Maas een logischere keuze geweest. Waarom zou je moerasland willen verdedigen?

Het verklaart misschien ook al waarom de Romeinen in 43 na Chr. (dus 4 jaar voordat de Rijn de Noordgrens zou worden) al bezig waren met de aanleg van de Limesweg.

Abonneer je nu

Voer je e-mailadres in en bij elk nieuw bericht op oudhouten.nl ontvang je een e-mail.