4-jarige Duitser wordt Heer van Schalkwijk

      Reacties uitgeschakeld voor 4-jarige Duitser wordt Heer van Schalkwijk

Het gerecht Schalkwijk kwam in de middeleeuwen in het bezit van de Heren van Culemborg. Die werden op de een of andere manier gesteund door Gelre, zodat de bisschop in Utrecht zich niet meer bemoeide met dit gebied.

Gelre was namelijk een maatje te groot voor de Utrechters, en als het niet nodig was dan werd er geen oorlog gevoerd. De Utrechtse bisschop had immers al zijn handen al vol aan opstandige edelen, zoals de familie Ten Goye. Daarmee liep dwars door de huidige gemeente Houten eeuwenlang een grens tussen Culemborg en Utrechts bezit.

Schalkwijk Duits bezit

Op 13 april 1641 werd Philips Theodoor van Waldeck benoemd tot Heer van Culemborg. Daarmee was Culemborg en dus ook Schalkwijk ineens Duits bezit.

Philips Theodoor zal het bezit van Culemborg en Schalkwijk als statussymbool hebben gezien. Hij diende in het leger als kapitein en wat titels hier en daar zijn altijd goed voor de carrière.

Het leger zelf is dat minder goed voor een carrière, want op 7 december 1645 kwam hij in Korbach, Hessen  te overlijden. Hij was toen 31 jaar oud. Prompt kreeg zijn vierjarige zoon Heinrich Wolrad van Waldeck Eisenberg een flink aantal titels en werd daardoor ook Heer van Schalkwijk.

Heinrich zal er weinig van hebben meegekregen, maar één van de familieleden verkoopt in 1647 aan Adriaen Ram het gerecht Schalkwijk. Adriaen Ram was al sinds 1634 eigenaar van kasteel Schalkwijk en daardoor ongetwijfeld al het meest invloedrijke persoon van het dorp. In elk geval leverde dat geld op voor de familie, want een kind van 4 jaar is niet zo goed in inkomsten verwerven.

Hierdoor kwam een eind aan de eeuwenlange heerschappij van Culemborg over Schalkwijk. Het zou ook niet lang meer duren voordat de Utrechters kasteel Schalkwijk zouden bestormen…