Landlopers in de 16e en 17e eeuw

      Reacties uitgeschakeld voor Landlopers in de 16e en 17e eeuw

Zo’n 300 jaar terug zwierven er landlopers door de regio. Mensen die om de een of andere reden tussen wal en schip waren gevallen. Daarnaast waren het vluchtelingen van oorlogen elders, zoals in Duitsland. In de laatste uitgave van “ Het Kromme Rijngebied” van de Historische Kring tussen Rijn en Lek, wordt dit uitgebreid beschreven. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de regionale geschiedenis.

Deze landlopers zorgden voor overlast bij de eenvoudige boeren op het platteland van Houten en Schalkwijk. Ze stalen kippen en andere goederen. De landlopers zorgden regelmatig voor angst. Soms stond er ineens een groep van 30 man op een erf. Die wilde eten, want anders zouden ze het huis platbranden.

Even de politie bellen was niet mogelijk. Er was wel een schout, maar die kon alleen met een paar hulpvaardige boeren de orde handhaven. Daarnaast had je als boer het al zwaar om rond te komen, want vanwege de Kleine IJstijd was de oogst minder.

De Staten van Utrecht pakten deze landlopers op. Boeren die meehielpen kregen een vergoeding. Raakte de landloper bij zijn arrestatie gewond of stierf deze, dan was je als hulpvaardige boer niet strafbaar. Dat was immers het risico van de landloper. De Staten van Utrecht folterde vervolgens de landlopers en verbande ze uit de regio. Een enkele keer werden ze ter dood gebracht.