Adriaen Ram stierf in Brazilië

      2 Reacties op Adriaen Ram stierf in Brazilië

Adriaen Ram was in 1650 een bekende verschijning in Schalkwijk. Deze rijke Utrechter was slechts enkele jaren ambachtsheer, maar zijn naam gonst 350 jaar later nog door het dorp. Er is zelfs een straat naar hem genoemd en zijn tuin is in ere hersteld.

Het verhaal van Ram en zijn kasteel is bekend. Hij betrok het kasteel in Schalkwijk en richtte er een schuilkerk in. De dorpelingen konden kerken in het kasteel. Dit mocht niet van de Staten van Utrecht, dus belegering volgde. Een soldaat kreeg een speer in zijn hoofd en daarna werd het kasteel veroverd. Ram ging naar de gevangenis in Utrecht, moest zijn kasteel inleveren en werd verbannen.

Tot zover het verhaal waar lokale historici stoppen. Bij de zoektocht naar de opvolger van het gerecht Schalkwijk, kwam ik uit bij zijn zoon Everhard Ram die de ambachtsheerlijkheid 32 jaar bezat. (Adriaen Ram slechts 4 jaar!!!). Maar wat blijkt volgens deze bron:

Adriaen Ram vertrok naar Frankrijk en vervolgens naar Brazilië. Een niet alledaagse bestemming, want de VOC-schepen voeren nog maar ruim een halve eeuw. Ram overleed vrij snel bij zijn aankomst in Brazilië.

2 thoughts on “Adriaen Ram stierf in Brazilië

  1. A.M.Heevel Auteur bericht

    In de Schepensignaet van Tiel en Santwijck 1655 kom ik een koopcontract tegen van Joncker Adriaen Ram Heer tot Schaekwijck (Schalkwijck/) ?

Gesloten voor reacties.