De dood van Anna van Blokhoven

      Reacties uitgeschakeld voor De dood van Anna van Blokhoven

Met Google Books is steeds meer informatie te vinden. Zo las ik vanavond in het Biographisch woordenboek der Nederlanden uit 1772 dat eigendom is van de Bayerische Staatsbibliotheek in München. Ene Jan van Lent speelt daarin een rol. En die kennen we nog hier op Oud Houten.

Jan van Lent was lid van het Utrechts Bestuur in 1567. Toen Tull en ’t Waal werd geplunderd was hij getuige en regelt hij dat de volgende dag Tull en ’t Waal wordt ontzet. Tot zover topwerk van Van Lent.

Bloedraad

Maar diezelfde van Lent duikt een jaar later minder positief in de analen op. Namelijk in dat Biographisch woordenboek der Nederlanden uit 1772. Hij wordt vermeld als commissaris van de Raad van Beroerte, een instantie die onder aanvoering van de Spaanse Alva doodvonnissen uitspreekt over een ieder die zich bezig heeft gehouden met de Beeldenstorm.

Ook Anna van Blokhoven komt voor de raad. Ze wordt beschuldigt van het bijwonen van vergaderingen van Hervormden en het aansporen van haar voortvluchtige zoon. Zij had gezegd: “onze voorouders moeten beesten geweest zijn, dat ze hout en steen hebben gaan aanbidden”

Anna van Blokhoven wordt door de Raad van Beroerte ter dood veroordeeld en op 25 september 1568 te Utrecht op de Neude ‘onthalsd’. Tot zover de normaalste zaak van de wereld voor de 16 eeuw.

Corruptie?

Maar sommige Utrechtse burgers beweren dat raadsheer Mr. Jan L e n t, Commissaris van den Raad van Beroerte, diep bij haar in de schulden stond. Door de dood van Anna van Blokhoven weet hij aan betaling te ontkomen. Het bewijs werd gevonden door burgers, toen haar goederen werden bekeken. Men vond een boek met een blad waar deze rekening opstond. Enkele burgers wisten dit achterover te drukken.