Wie is uw ambachtsheer?

      Geen reacties op Wie is uw ambachtsheer?

Hoe was het bestuur van Houten vroeger georganiseerd? De huidige gemeente Houten bestond in de middeleeuwen uit verschillenden ambachtsheerlijkheden of gerechten.

Deze heerlijkheden werden bestuurd door ambachtsheren (vaak een edelman), die het gebied pachtten of hadden gekocht. Een ambachtsheer had rechten. Hij oefende lokale regeermacht en lagere rechtspraak uit.

Na de middeleeuwen verdween de macht langzaam bij de adel. Rijke stedelingen kochten een ambachtsheerlijkheid. Rechtspraak gebeurde door zogenaamde burenrecht en later met schepenen.

In 1798 werden de heerlijke rechten afgeschaft. Het hebben van een ambachtsheerlijkheid was meer status geworden. Zelfs in de 19e eeuw bleven mensen ambachtsheerlijkheden kopen. Gewoon voor de status.

Ook u heeft nu een ambachtsheer


Woont u in de wijken Schonauwen of De Hoon? Dan kan zomaar ineens iemand voor de deur staan en melden hij ambachtsheer is van uw omgeving. Hij moet dan wel een nazaat zijn van Johan Ortt.

Woont u in ’t Goy of elders in Houten dan moet die persoon een nazaat zijn van Van Hangest d’Ivoy. Deze familie draagt namelijk nog de titel ambachtsheer van Houten en ’t Goy.

Schalkwijk is van de familie Wijkerslooth-de Weerdestein en Tull en ’t Waal is van de familie Taets van Amerongen van Renswoude.

Abonneer je nu

Voer je e-mailadres in en bij elk nieuw bericht op oudhouten.nl ontvang je een e-mail.

Geef een reactie