Over

Waar je in Houten (ten noorden van het kanaal) ook woont, overal om je heen zijn sporen te vinden die terug gaan tot de Romeinse tijd of de Late IJzertijd. Plaatselijk nog eerder. Op sommige omgeploegde akkerlanden of bouwgronden liggen de Romeinse scherven voor het oprapen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat in Houten veel mensen zijn geinteresseerd in de geschiedenis. Vooral het rijke Romeinse verleden en de nabijheid van belangrijke plaatsen  als Fectio, Dorestad en Utrecht zijn voor de geschiedenis van Houten van belang geweest.

Houten-Zuid
Dankzij de bouw van Houten-Zuid is er veel informatie naar boven gekomen over deze rijke geschiedenis. Vooral de opgravingen op de Houtense stroomrug in Houten-Zuidoost zijn daarvoor de laatste jaren een rijke bron van informatie geweest.

Op oudhouten.nl staat de geschiedenis van Houten zo goed mogelijk samengevat. Op deze weblog staat de actualiteit. Meer nostalgie is te vinden op facebook Oudhouten en facebook Oudschalkwijk, welke laatste ik met Paul Heijmink bijhoud. Uiteraard zit oudhouten ook op Pinterest, Instagram en Google+.

Over de auteur
Ik woon sinds 1989 in Houten. Eerst in’t Goy, later in het Centrum en daarna in de Hoven. Ik was een van de eerste inwoners van Houten-Zuid (De Landen). Tegenwoordig woon ik in de Campen.

Sinds 2000 werk ik in de beroepsmatig in de journalistiek of communicatie. Ik ben geen historicus of archeoloog.

Frank Magdelyns

Andere activiteiten

  • Oktober 2012: flitslezing Schalkwijk 1 amateurarcheologen provincie Utrecht
  • 2013/2014: periodieke bijdragen www.dichtbij.nl
  • September 2013 – heden: redactionele bijdragen EigenHoutje Magazine
  • November 2015: korte lezing pelgrims Santiago de Compostella
  • December 2015: lezing oude foto’s Houten jubileum fotoclub Perspektief
  • April 2016: oude foto’s Houten getoond aan bewoners De Loericker Stee
  • April 2017 – heden: redactionele bijdragen Houtens Nieuws (Groentje)