De Vereeniging Hulp voor Onbehuisden

In 1904 wordt in Amsterdam door Tjitte Jonker en zijn vrouw Jannetta “De Vereeniging Hulp voor Onbehuisden” opgericht. Deze organisatie helpt daklozen aan een onderdak.

Jeanette-Oord (Oudwulfseweg 10)
Op 23 juni 1910 opent Hulp voor Onbehuisden een opvangtehuis langs de Oudwulfseweg. Oudere meisjes die in Amsterdam werden opgevangen, krijgen ver buiten de stad in de vrije natuur van Houten een nieuwe kans. Ze krijgen les in wassen, strijken, naaien knippen, koken en worden opgeleid als huisvrouw of als dienstmeid. Het huis krijgt de naam Jeanette-Oord, genoemd naar Jannetta Jonker.

De opening is een grote gebeurtenis. Amsterdamse journalisten en notabelen, waaronder een wethouder en jonkheer Van Rappard van het Rijks Tucht- en Opvoedingswezen reizen per spoor naar Utrecht en vandaar met open rijtuigen naar Houten. Het project Jeanette-Oord kost 40.000 gulden. Daarnaast heeft het huis een telefoonaansluiting. Het telefoonnummer is 1.

Folmina-paviljoen (Oudwulfseweg 4)
Op 22 oktober 1920 wordt op hetzelfde terrein het Folmina-paviljoen opgeleverd. Hier worden kinderen opgevangen, waar geen enkele andere vereniging in Amsterdam zich om bekommerde. Ook is er een klein gebouwtje neergezet, dat dienst doet als ziekenhuis en plaats biedt aan 6 zieke kinderen en een verpleegster.

Hulp voor Onbehuisden blijft Jeannette-Oord tot 1925 gebruiken. Het huis en het terrein worden dan opgedeeld en geveild. Het Folmina-paviljoen blijft nog tot in 1949 in gebruik. In dat jaar vindt men Houten te geïsoleerd en worden de activiteiten verplaatst naar Amsterdam.

Eén gedachte over “De Vereeniging Hulp voor Onbehuisden”

  1. Mijn vader Pieter Hol is geboren (waarschijnlijk in de tuinmanswoning) van Jeanette Oord op 12-07-1919. Zijn vader was Evert Marinus Hol en zijn moeder Adriana Johanna Stierman. Heeft iemand meer informatie over mijn familie.

Geef een reactie