Schonauwen: Middeleeuwse toren met vloerverwarming

Open Monumentendag 2012 stond in het teken van historische buitenplaatsen. Ook de middeleeuwse toren van het voormalige kasteel Schonauwen was geopend. Een kans om hier eens binnen te stappen.

Schonauwen is al oud. Het wordt voor het eerst genoemd in 1261. De huidige toren zou volgens verschillende bronnen dateren uit het eind van de 14e eeuw. Eeuwenlang heeft er een indrukwekkend kasteel gestaan en om de een of andere reden zijn de eigenaren nooit bij oorlogshandelingen betrokken geweest. Misschien omdat het kasteel pas na de gewelddadige 14e eeuw pas tot volle omvang kwam. Het kasteel is twee eeuwen terug afgebroken.

Tien jaar geleden meldde de gemeente in een persbericht dat de toren was gefundeerd op koeienhuiden en de toren scheef stond. Verandering van de grondwaterstand zou gevolgen kunnen hebben voor dit rijksmonument. Houten zou daarmee een eigen toren van Pisa krijgen.

Van de vriendelijke eigenaar hoorde ik zaterdag dat een aantal jaren terug de kasteeltoren is voorzien van heipalen. Toch knap dat bouwkundigen dit kunnen. De koeienhuiden zijn niet waargenomen, maar die gaan natuurlijk nooit eeuwen mee. Wel moest voor deze werkzaamheden de vloer in de toren worden opengebroken en deze is keurig hersteld. Daarbij is de vloer voorzien van vloerverwarming.

Geef een reactie