Houten op suikerzakjes

Houtenaar Harry Dietz is de coördinator van de Club van Suikerzakjesverzamelaars in Nederland (CSN), die eind 2000 door hem werd opgericht. De club heeft op dit moment landelijk zo’n 130 leden en is bedoeld om alle verzamelaars van suikerzakjes en –wikkels met elkaar in contact te brengen. Ieder jaar wordt een internationale ruildag gehouden en een aantal clubleden is druk bezig om een zo compleet mogelijke catalogus te maken van alle suikerzakjes en suikerwikkels die in Nederland zijn uitgegeven.
“Houten op suikerzakjes” verder lezen

Ligging Rijn in Utrecht

Op 7 februari hield fysisch geograaf Marieke van Dinter in Pieterskerk in Utrecht een lezing voor de leden van de vereniging Oud-Utrecht.

Van Dinter is verbonden aan de Universiteit van Utrecht en heeft recent de rivierlopen rond de stad Utrecht in kaart gebracht. Dit is gepubliceerd in het rapport “Utrechts case study of Rhine river abandonment under Roman and Medieval settlement”, dat ik nog niet vrij op internet heb kunnen vinden.

De lezing is opgenomen en via YouTube te bekijken.
“Ligging Rijn in Utrecht” verder lezen

Doorbraak Lekdijk 1747

Eind februari 1747 staat het water in de Lek hoog. De situatie is zorgelijk. Vooral omdat in combinatie met de wind de dijk schade heeft opgelopen. Bij het Oudslijkerveer in ’t Waal, waar al twee keer eerder de dijk is doorgebroken, is aan de binnenzijde een stuk dijk verdwenen. Verder is er schade bij de dijk aan Vreeswijk, die op dat moment bekend staat als het zwakste stuk van de dijk.

De stad Utrecht neemt voorzorgsmaatregelen. Dankzij Mr. Dirk Woertman, lid van de Vroedschap weten we goed wat er die weken gebeurde.
“Doorbraak Lekdijk 1747” verder lezen

Feest in Houten

feest houtenHet is 1930. Op de Brink in Houten staat een draaimolen en zijn volksspelen gaande. Ringstekers op versierde fietsen tonen zich, feestende jeugd rijdt mee op een oude Ford en er is een historische optocht waar oude en moderne fietsen zijn te zien. Ook showt de Houtense brandweer het verschil tussen hoe vroeger brand werd geblust en hoe het in het moderne 1930 eraan toe ging. Het tijdschrift ‘Utrecht in Woord en Beeld’ toont foto’s van dit feest in Houten.

“Feest in Houten” verder lezen

De grote dijkdoorbraak van 1624

Dijkdoorbraak 1624

Het nieuwe jaar van 1624 is nog maar net begonnen of een enorme dijkdoorbraak bij Tull en ’t Waal vindt plaats. Door kruiend ijs kan het rivierwater niet meer verder. Hierdoor wordt de druk van het water op de dijk zo groot, dat deze uiteindelijk doorbreekt.

De doorbraak is ter hoogte van het Oudslijkerveer. Het is de tweede keer dat de dijk op deze locatie doorbreekt. Eerder was dit al in 1496 gebeurd.

“De grote dijkdoorbraak van 1624” verder lezen

Auto Van Lanschot in de Houtense sloot

auto van lanschot
(Utrechts archief)

Het is de middag van 1 maart 1928 als fotograaf W.F. de Wildt uit Utrecht deze auto fotografeert in een Houtense sloot. De auto is uit een haakse bocht gevlogen vlakbij de kasteeltoren van Schonauwen en in de Houtensewetering terecht gekomen.
“Auto Van Lanschot in de Houtense sloot” verder lezen