Eerste grote brand voor Brandweer Houten

Brandweer Houten
Het in 1928 herbouwde huis van veehouder Vernooij.

Het is laat in de middag van 15 juni 1928 als een 6-jarig kind met lucifers aan het spelen is bij een hooiberg aan de Houtensewetering. Het kind is aan het uitzoeken of hooi kan branden. Het zou de eerste grote brand worden voor de net opgerichte Houtense brandweer.
“Eerste grote brand voor Brandweer Houten” verder lezen

De gemeentegrens van Houten

Het is het jaar 1812. Nederland valt onder het Eerste Franse Keizerrijk. De gemeente Houten wordt opgericht met het grondgebied van de voormalige gerechten Houten en ’t Goy, Heemstede, Schonauwen, Wulven, Oud Wulven en Waijen. De gemeente valt onder het departement Zuiderzee met de hoofdstad Amsterdam.

Het grondgebied van de gemeente Houten zoals de Fransen het hadden bedacht.
Het grondgebied van de gemeente Houten zoals de Fransen het hadden bedacht.

“De gemeentegrens van Houten” verder lezen

Schriftelijke vragen SGP over levend houden historische gebeurtenissen

De SGP-Houten heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de artikelen in ’t Groentje en de reportage op RTV Utrecht betreffende de spoorramp die vandaag 100 jaar geleden plaats vond. De SGP-Houten is van mening dat het levend houden van historische gebeurtenissen van belang is voor de Houtense samenleving van vandaag en morgen.

“Schriftelijke vragen SGP over levend houden historische gebeurtenissen” verder lezen

Hoe Amsterdam Hollands werd

Graftombe Gwijde van Avesnes in de DomkerkVandaag* 700 jaar geleden stierf de Utrechtse bisschop Gwijde van Avesnes in ’t Goy. Door zijn dood werd het plaatsje Aemstelredam definitief Hollands. Hoe lokale Houtense geschiedenis, bepalend werd voor de stad Amsterdam.

Gwijde van Avesnes was dan wel bisschop van Utrecht, het geestelijke deel van zijn taak liet hij over aan de domproost en de vele kloosterlingen. Hij was de machtigste man van Het Sticht, laveerde politiek handig langs zijn tegenstanders en trok er soms op uit om een veldslag te voeren.
“Hoe Amsterdam Hollands werd” verder lezen

Het tijdelijke Rhijnauwen (1911)

Het tijdelijke Rhijnauwen
Utrechts Archief

In 1911 werd het lustrumfeest ter gelegenheid van het 275-jarig bestaan van de Universiteit van Utrecht gehouden. De hele stad was versierd.

De stad Utrecht organiseerde diverse activiteiten. Zo was er een druk bezochte maskerade-optocht en werd er een openluchtspel gehouden. Speciaal voor dit openluchtspel werd in Maarschalkerweerd een kasteel nagebouwd.

Dit stelde de gereconstrueerde burcht Renesse van Rijnauwen voor. Kosten nog moeite werden gespaard en de foto’s die in het Utrechts Archief zijn terug te vinden, tonen aan dat het toch wel een indrukwekkend gebeuren moet zijn geweest.
“Het tijdelijke Rhijnauwen (1911)” verder lezen