Houten: het landschap

Een tijdje terug bracht natuurfotografe Marijke van Eijkeren het boek Houten: het landschap uit.

Het Houtens landschap is gevormd door rivieren die in de Bronstijd en eerder door onze omgeving stroomden. De stroomruggen van deze rivieren vormden de hogere bewoonbare delen en elders ontstond moeras. Deze moerassen werden in de tweede helft van de middeleeuwen ontgonnen. “Houten: het landschap” verder lezen

Historische boekenmarkt in De Wiese

Noteer nu in uw agenda. Op zaterdagmiddag 4 november 2017 wordt in de Wiese in Schalkwijk de “oude boeken”-markt van de Historische kring tussen Rijn en Lek gehouden. Op deze boekenmarkt kunt u boeken die te maken hebben met de geschiedenis in het algemeen maar met name van het Kromme Rijngebied kopen en verkopen. Daarnaast zijn er topografische kaarten, maar ook prentkaarten en ansichtkaarten te koop.

“Historische boekenmarkt in De Wiese” verder lezen

Het huis Heemstede bij Het Klooster

Het huis Heemstede in 1676Even buiten de gemeente Houten heeft tot het eind van de 17e eeuw het gebouw van kasteel Heemstede gestaan. Dit middeleeuws gebouw was de voorloper van het huidige jachthuis en buitenverblijf Heemstede aan de Heemsteedseweg, dat we tegenwoordig ook kasteel Heemstede noemen.
“Het huis Heemstede bij Het Klooster” verder lezen

De Midden Bronstijd bij De Grassen

Terrein 16 De Grassen
Het braakliggend terrein 16 bij De Grassen

Het gebied aan de oostzijde van de spoorlijn tussen het station Houten-Castellum en de Rondwegtunnel is een van de meest interessante archeologische gebieden van Houten. Uit onderzoek van archeologisch bedrijf BAAC, blijkt dat hier bij De Grassen in de Midden Bronstijd (1500-1100 voor Chr.) bewoning was en dat er aan bronsbewerking werd gedaan.
“De Midden Bronstijd bij De Grassen” verder lezen

Houtense geschiedenis op de kaart

Vorige maand is via Oudhouten de spoorwegramp van 1917 op de kaart gezet, waarbij Koningin Wilhelmina betrokken was. Voor deze gebeurtenis is een speciale website ingericht, besteedde Het Groentje, RTV Utrecht, Omroep Houten en NPO Radio 5 er aandacht aan.

De fractie van de SGP Houten zag dit en vond dat de Houtense geschiedenis beter op de kaart kon worden gezet. Het college kreeg schriftelijke vragen hierover, zodat de gemeenschap kennis kan nemen hoe de Houtense burgemeester en wethouders denken over het levendig houden van de geschiedenis.
“Houtense geschiedenis op de kaart” verder lezen