Tweede Wereldoorlog in ’t Goy

Tweede Wereldoorlog in 't Goy
Ruim 70 jaar na het neerstorten van een Britse bommenwerper, is in 2015 onder het oog van 13 familieleden een monument onthuld.

De eerste Duitsers kwamen per motor op 14 mei 1940 rond 12.00 uur het dorp binnen. Het waren verkenners. Op de Wickenburghseweg werden ze door Nederlandse militairen vanuit een boomgaard onder vuur genomen. Een Duitse militair kwam om het leven toen een handgranaat naar hem werd geworpen.

Tussen 14.00 uur en 16.00 uur die middag vonden er opnieuw gevechten plaats bij Wickenburgh. De Duitsers waren met pantserwagens uitgerukt, maar braken uiteindelijk de aanval af. Tijdens het gevecht kwamen drie Nederlandse militairen om het leven en raakten er vier gewond. Om 19.00 uur trokken de Nederlanders zich terug naar Jutphaas. De eenheid die hier vocht was afkomstig uit Tiel en moest de terugtrekkende legereenheden van de Grebbeberg ondersteunen.

Neerstorten vliegtuig

Een ander wapenfeit tijdens de Tweede Wereldoorlog in ’t Goy is het neerstorten van een Engelse bommenwerper op 5 mei 1943. Het vliegtuig maakte deel uit van 596 bommenwerpers die in de nacht van 4 op 5 mei 1943 een aanval uitvoerden op Dortmund.

De bommenwerper was rond 22.00 uur vertrokken vanaf het Engelse Mildenhall en keerde na het droppen van de bommen terug. Op 5 mei 1943 rond 1.45 uur werd het vliegtuig in brand geschoten door een achtervolgend Duits jachtvliegtuig. Het vliegtuig stortte neer op een weiland van de familie Diks, tussen het huidige Amsterdam-Rijnkanaal en de Beusichemseweg ter hoogte van nummer 65.

Van de zeven bemanningsleden overleden er vijf direct. Twee bemanningsleden (waaronder George Rutherford) wisten het vliegtuig zwaargewond te verlaten en werden later op de dag enkele honderden meters verderop teruggevonden. Ze waren toen aan hun verwondingen overleden.

De bemanning bestond uit: Thomas Edward Emberson (piloot), William Crichton Lambie (navigator), Herbert George Brown (boordwerktuigkundige), George Rutherford (navigator-bombardier), George Albert Rodway (radioboordschutter), Herbert Gladstone Mugridge (boordschutter) en Peter Frederick Hanberger (boordschutter). Alle bemanningsleden zijn begraven in Oud-Leusden bij Amersfoort.

Er is onder luchtvaarthistorici enige discussie gaande welke piloot van de Luftwaffe dit toestel neerschoot. Oberleutnant Lothar Linke lijkt het neerhalen op zijn naam te hebben staan, maar ook de piloot Hans-Dieter Frank wordt genoemd. In elk geval overleden beide piloten nog datzelfde jaar. Uit archieven van defensie blijkt dit het enige vliegtuig te zijn dat in Houten is neergestort. In 2015 is een monument geplaatst langs de Goyerdijk.

V1 verwoesting

Op zaterdag 24 februari 1945 stortte een V1 neer naast een boerderij in ’t Goy. Het gebeurde ten zuidoosten van de Goyerbrug, vlakbij de Lek. Tot in De Heul was schade.

Verder is er een melding van een bombardement op de fruitschool aan de Goyse Molensteeg (Wickenburghseweg). Hier waren Duitsers ingekwartierd. De Engelse bom viel in een gierput.